Energy Cave

Over ons

Het klimaat verandert en de samenleving staat voor grote uitdagingen in de overstap naar alternatieve energie- en warmteoplossingen om de CO2 uitstoot te verminderen. Gebruik van de ondergrond, door onder meer aardwarmte en de aanleg van warmtenetten, kan een belangrijke rol vervullen naar een duurzame wereld.

In dit veranderende landschap verbindt de Energy Cave haar partners en de samenleving vanuit een onafhankelijke positie.

 

 

“De Energy Cave is een plek om draagvlak en enthousiasme te creëren om samen de warmtetransitie te realiseren.”

 

Onze missie

Nederland bewust maken en handelingsperspectief bieden voor de warmtetransitie, door het lokale, regionale en nationale publiek belang te faciliteren.

 

Onze visie

We willen Nederland duurzaam verwarmen. Naast efficiënter warmtegebruik, door onder meer isolatie, betekent dit ook het overschakelen op alternatieve warmtebronnen. Gebruik van de ondergrond voor warmteopslag, aardwarmte en warmtenetten zijn voorbeelden van duurzame toepassingen. 

Samenwerking zien we daarbij als essentieel om te komen tot benodigde kennisdeling, educatie en innovatie. We willen bedrijvigheid, innovaties en het opleiden van vakmensen verder aanjagen. Dit om gebruik van de ondergrond te stimuleren en daarmee een bijdrage te leveren aan de warmtetransitie-opgave waar we met zijn allen voor staan.

 

 

 

‘Energy At the Park’ en ‘Energy Network’

De Energy Cave is zowel een aantrekkelijke locatie (Energy At the Park), als een netwerk en ecosysteem (Energy Network) voor beleidsmakers, inwoners, leerlingen en studenten, professionals, onderzoeksinstellingen en (innovatieve) bedrijven.

De synergie van de verschillende onderdelen maakt van de Energy Cave een ware campusomgeving en gecombineerd met het naastgelegen open innovatiecentrum ‘Rijswijks Centre for Sustainble Geo-energy’ (RCSG) zelfs een unieke praktijkomgeving. Dit maakt dat de Energy Cave zich samen met de partners in kan zetten op het versnellen en versterken van innovaties gericht op de warmte- en energietransitie, maar ook op het aantrekken en opleiden van toekomstig talent, medewerkers en vakmensen in zowel praktische als theoretische richting.

  • Podium
  • Educatie
  • Innovatie

Podium

Bij de programmalijn ‘Podium’ staat het vergroten van het draagvlak bij en het voeren van de dialoog over de warmtetransitie centraal. 

Concreet betekent dit dat vanuit een compleet en integraal programma inwoners, leerlingen, studenten, beleidsmakers, politiek, professionals en andere geïnteresseerden op een informatieve en interactieve wijze kennis maken met het hoe en wat van de warmtetransitie en de bredere energietransitie. Denk hierbij aan bijeenkomsten en exposities in de Energy Cave zelf, als ook excursies en werkbezoeken naar relevante projecten en locaties elders in het land.

Educatie

De programmalijn ‘Educatie’ richt zich op het enthousiasmeren van leerlingen, studenten en zij-instromers (LLO) voor alle aspecten rondom de warmtetransitie en het vergroten van de kennis over de warmtetransitie binnen decentrale overheden

Concreet betekent dit het overbrengen van kennis en informatie aan regulier onderwijs (vo, mbo, hbo, wo, llo) over de warmtetransitie en alle technische, maatschappelijke en andere relevante aspecten die hiermee verband houden.

We maken daarnaast de warmtetransitie  begrijpelijk, tastbaar en toegankelijk  voor beleid en politiek.

Innovatie

De programmalijn Innovatie richt zich op het stimuleren van innovatie, kennisdeling en het versterken van het netwerk van start- en scale-ups.

Concreet betekent dit dat we samen met het RCSG een plek en een netwerk aanbieden om vraagstukken binnen de (warmtetransitie)keten en daaraan gerelateerde potentiële oplossingen samen te brengen, te pitchen en in kaart te brengen. Het versterken van de samenwerking rondom innovaties staat hierbij centraal.

 

 

Warmtetransitie in de regio

Een verschuiving van olie en gas naar aardwarmte

Provincie Zuid-Holland is een gebied met een uitgebreide historie aan olie en gas, onder meer door de aangetroffen koolwaterstoffen in de bodem. In de regio zijn organisch rijke lagen in de ondergrond aanwezig, waaruit zich olie en gas heeft gevormd gedurende de geologische geschiedenis van de aarde. Zo is in 1953 in Rijswijk de eerste olie in het westen van Nederland aangetroffen.

Echter, deze ondergrond is ook gunstig voor meer duurzame oplossingen! Wie tegenwoordig van Den Haag naar Vlaardingen rijdt, ziet dan ook naast de oude olie- en gasinfrastructuur, diverse geothermische locaties. De aanwezige glastuinbouw met een grote warmtevraag, de ervaring en beschikbaarheid van excellente geologische (onderzoeks)data over dit gebied en de bestaande warmtenetwerken voor distributie, maken de transformatie in deze regio uniek.

Wat is geothermie?

geo = aarde | thermie = warmte.

Geothermie, ofwel aardwarmte, wordt gewonnen uit heet water dat zich (vanaf 500m diep) in aardlagen bevindt. Een ondergrondse pomp stuwt het warme water via een ‘productieput’ omhoog. Deze warmte gaat via een warmtewisselaar naar een warmtenet en brengt de warmte naar kassen en gebrouwen. Het afgekoelde water stroomt vervolgens via een ‘injectieput’ weer het reservoir in. De totale hoeveelheid water in de ondergrond blijft daardoor constant.

 

Gebruik van de ondergrond

The heat is on!

De ondergrond biedt naast geothermie nog veel meer mogelijkheden. Denk hierbij aan warmte en koude opslag, CO2-opslag en de aanleg van warmtenetten voor transport van bijvoorbeeld restwarmte. In de Energy Cave kan men zien en beleven hoe de ondergrond een rol kan spelen bij de overgang naar duurzame warmtetoepassingen en daarmee bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelstellingen .

Nieuwsgierig naar de Energy Cave?